Novice

Z LU Kočevje smo bili na kočevski tržnici!

Slika2

september 24, 2015

19. 9. in 23. 9. je na kočevski tržnici potekala predstavitev dveh projektov, ki jih izvajamo na Ljudski univerzi Kočevje, ZDRAVKO in SORO. Z obema projektoma želimo osveščati o uporabi zdrave in lokalno pridelane hrane, zato smo v sklopu projektov uredili več zelenjavnih vrtov, sadove katerih smo predstavili na mestni tržnici v Kočevju.

S projektom Zdravko smo se predstavili s pridelki šolskih vrtov in degustirali nekaj jedi, ki jih bomo uvajali v šolske jedilnike – skutino pecivo, pecivo iz ajdove kaše, namaz iz pečenega korenčka, korenčkov namaz z bučnimi semeni in skutin namaz. Sredino hladno dopoldne je sicer na plan privabilo manj obiskovalcev, kot se bi jih lahko nadejali, a vendar smo z obiskom zelo zadovoljni. Dogajanje na tržnici so s svojim obiskom popestrili učenci partnerskih osnovnih šol. Odziv obiskovalcev je bil zelo pozitiven in upamo, da bodo dobro besedo o pridnih rokah naših učencev in tudi o našem projektu širili med svoje znance. Saj veste, dober glas seže v deveto vas.

V sklopu projekta SORO pa smo na tržnici predstaviti zgodbo zelenjavnega vrta, ki smo ga uredili pri romski družini in za katerega skrbi družina sama. Vreme je bilo letos naklonjeno in tako smo skupaj s predstavniki romske družine na tržnico prinesli veliko okusnih vrtnin, kot so redkev, paradižnik, krompir, zelje, fižol in še kaj. Dobrote so mimoidoči lahko poskusili v obliki obloženih kruhkov ali zelenjavnih napitkov. Obiskovalci so zgodbo vrta pospremili z velikim odobravanjem, nekateri mimoidoči pa so domov za pokušino odnesli še zavojček zdrave in okusne zelenjave.

Več o projektih na www.zdravko-luk.si in http://zdravje-romov.si/

Projekta sta financirana s pomočjo sredstev Evropske unije (ZDRAVKO) in preko Norveškega finančnega mehanizma (SORO).

Sonja Hribar, sonja.hribar@lu-kocevje.si

Urša Brinovec, urska.brinovec@lu-kocevje.si

 

LogoEULogoZDR Logo Nor Logo SORO Logo SVRK Logo_LU